Systematikk, eller taksonomi, omfatter artsidentifisering, navnsetting, beskrivelse, og systematisk klassifisering av organismer. Det er vitenskap som omhandler hvordan vi sorterer alle livsformer i grupper som arter, slekter, familier og ordener. Forskerne ønsker å undersøke ulike organismer og sammenhengen mellom dem. Fylogeni er betyr å ordne organismer i et evolusjonært system.
Systematikk ønsker å gi en oversikt over arter og biologisk mangfold, slik at vi bedre kan forstå økosystemene. Hensikten med dette er å definere kunnskapen om organismene som finnes på jorda, slik at forskere kan samarbeide og kommunisere presist om nye arter, fremmede arter, hvilke arter som er utrydningstruet og artsmangfold i ulike områder.
En bestemmelsesnøkkel er et hjelpemiddel som skal hjelpe oss med artsbestemmelse. Her bruker vi trinnvise valg som ser på ulike karaktertrekk ved organismene. Trinnene i bestemmelsesnøklene har en bestemt rekkefølge, og det finnes ingen alternative startpunkter i nøkkelen. Hvis vi bruker en togreinet eller dikotom nøkkel gis det for hvert trinn to alternative karaktertrekk som fører videre til neste trinn.
Nedenfor er et eksempel på en bestemmelsesnøkkel for tanglopper, eller amfipoder (Amphilochidae). Her kommer det veldig godt frem at fagkunnskap må til for å kunne klare å skille de ulike underartene fra hverandre.